Kör kalıp sistemi nedir?
Kör kalıp sistemi nedir dediğimizde, betonun içinde kalan tek kullanımlık beton kalıbı olarak tanımlanır. Kör kalıp sistemi, her türlü yapıda 300 cm’ye kadar betonarme yükseltilmiş döşemeler oluşturulmasını ve böylece hafif, hızlı, kolay ve ekonomik bir şekilde dolgu yapılmasını sağlayan, betona şekil veren tek kullanımlık plastik kalıplardır.
Yükseltilmiş döşemenin tarihi ilk olarak Roma hamamlarına uzanmakla beraber, kör kalıp sisteminin tarihi 1950’li yıllarda hazır betonun kullanımının artması ile başlamaktadır. Bu dönemde, ilk olarak ahşap ve metal malzemelerden yapılmış kör kalıp sistemleri kullanılmıştır. Plastik malzemelerden yapılmış kör kalıplar ise 1990’lı yıllardan itibaren kullanılmaya başlanmıştır.
Kör kalıp terimi nasıl ortaya çıktı?
ABS Yapı olarak ilk 2000’li yıllarda kör kalıp sistemi ürün grubu ile karşılaştık. Benzer ürünler için Türkiye distribütörlüğü yaptığımız dönemlerde, bu tarz ürünler radon gazının yapılardan uzaklaştırılması için “havalandırmalı temel” olarak kullanılıyordu. Bir dönem boyunca biz de bu doğrultuda pazarlama yaptık fakat bu uygulama alanına Türkiye’de neredeyse hiç talebi olmadığını deneyimledik.
2015 yılında şirketler grubumuzda bulunan müteahhit firmanın bir şantiyesinde bu ürün grubunun aslında “iç mekan dolgusu” olarak kullanılıp kullanılamayacağını denedik. Bu deneme bizim için tam bir dönüm noktası oldu. Çok başarılı bir sonuç aldık ve akabinde ürün grubunu tamamen başka bir amaçla, “iç mekanlarda betonarme yükseltilmiş döşeme oluşturmak için nitelikli dolgu kalıbı” amacıyla pazarlamanın çok daha verimli olacağını düşündük. İşte bu noktada Genel Müdürümüz Okan Cüntay’ın isim babalığını yaptığı “kör kalıp sistemi” terimi ve “kör kalıpla dolgu” kavramı ortaya çıktı.
Neden kör kalıp sistemi dedik?
Çok farklı fikirler konuşuldu, sektör profesyonellerine danışıldı, uygulamalar incelendi… Aklımızdan geçen terimlerden bazıları şöyleydi; tek kullanımlık kalıp, ölü kalıp, sandık kalıp, kalıcı kalıp. Bu terimlerin arasından ‘Kör Kalıp Sistemi’ teriminin öne çıkmasının sebebi halihazırda yıllardır doğrama ve kapı sektöründe “kör kasa” teriminin kullanılması oldu.
“Kör kasa” inşaat terimi yaygın olarak kullanıldığından “Kör Kalıp” teriminin de kolay hatırlanacak ve amacına uygun olduğunu düşünerek, bu ürün grubumuz için en uygun terimin “Kör Kalıp” olduğu konusunda fikir birliğine vardık. Böyle bir terimi ilk olarak ABS Yapı olarak inşaat sektörüne kazandırdıktan sonra dünyada ve Türkiye’de neredeyse tüm firmalar bu terimi takip etti ve kullanmaya başladı.
Marka olmayı nasıl başardık?
Sektöre sıfırdan yeni bir ürün, yeni bir inşaat dolgusu uygulaması hatta yeni bir terim sokmanın ve yeni bir yapı standardı oluşturmanın zorluklarını biliyorduk. Fakat doğru pazarlama strateji ve uygulamaları yaparak “Kör Kalıp” teriminin pazarda bilinen hatta sektörde tıpkı “Çesan” markasında olduğu gibi “ABS Kör Kalıp” denecek noktaya gelmesini sağladık.
Kör Kalıp’ların ilk olarak hafif inşaat dolgusu anlamında kendini ispat ettiği İzmir Adnan Menderes Havalimanı projesiyle başlayan serüven, bugün 2 milyon metrekareden fazla alanda kullanılmış olan ve Togg, Galataport, Modern Sanatlar Müzesi, Ataşehir Finans Merkezi, İstinyePark İzmir ve daha birçok marka projede ilk akla gelen hafif dolgu ürünü haline gelmesiyle devam ediyor.