ABS Plus | Yüksekliği ayarlanabilir hafif dolgu kör kalıp sistemi


ABS Plus, geri dönüşümlü plastikten imal edilen yüksekliği ayarlanabilir tek kullanımlık beton kalıp sistemidir. Her türlü yapıda 300 cm’ye kadar betonarme yükseltilmiş döşemeler oluşturulmasını ve böylece hafif, hızlı, kolay ve ekonomik bir şekilde dolgu yapılmasını sağlar.
ABS Plus sisteminin yüksekliği, ayakların önceden projeye göre kesilerek sahaya getirilmesi veya boy olarak sahaya indirilip ayakların ihtiyaca göre yerinde kesilmesiyle ayarlanır.Benzerlerine kıyasla sistemin m2'de iki ayağı vardır, dolayısıyla aşağıdaki avantajlarına ilaveten uygulama kolaylığı, beton ve demir tasarrufu da sağlar.ABS Plus her türlü hafif dolgu uygulaması için kullanılabilir. Bazı kullanım alanları; düşük döşeme dolgusu, peyzaj dolgusu, ters kiriş dolgusu, temel pabuçları arasında dolgu, otopark rampası, havuz etrafında dolgu, asansör/merdiven hölü dolgusu ve subasman yapımı.

▶︎ En hafif dolgu: Geleneksel, malzemeli dolgulara kıyasla yapılabilecek en hafif imalattır. Yapıya dolgu yüksekliğinden bağımsız olarak sadece kaplama betonu kadar ilave ağırlık yüklenir. Ayrıca, kalıpların kemer-kubbe formu standart kaplama betonu kalınlığını da azaltır.

▶︎ Benzersiz lojistik ve nakliye tasarrufu: Ürünler iç içe geçecek şekilde tasarlanmıştır. Sistem bu sayede benzersiz bir lojistik ve nakliye tasarrufu sağlar. Örneğin, 100 cm’lik dolguda 50 kamyonluk dolgu malzemesi yerine 1 kamyon kör kalıp yeterlidir!

▶︎ Çok yüksek yük taşıma kapasitesi: Kör kalıpların oluşturduğu yüzlerce kolon, kemer ve kubbe sayesinde oluşturulan betonarme yükseltilmiş döşeme çok yüksek bir yük taşıma kapasitesine sahiptir; örneğin, 100 cm kesit yüksekliğinde, kubbe üzeri 5 cm beton kalınlığında 55 kN/m2 hareketli yük dayanımı vardır.

▶︎ İnşaat süresinde kısalma: Üst katlardaki inşaat devam ederken dolgunun yapılmasına imkan tanır, dolayısı ile ciddi anlamda inşaat süresinde kısalma sağlar.

▶︎ Döşeme altı boşluğu: Oluşturulan döşeme altı boşluğundan her türlü tesisat (elektrik, mekanik vb.) geçirilebilir; kolonlar arasındaki net açıklık 59 cm’dir.

▶︎ Kolay ve hızlı kurulum: Ortalama 20 m2/adam-saat hızla kurulur. herhangi bir kalifiye iş gücü gerektirmez.

▶︎ Rampa yapımı: İstenilen boyda kesilebilen ayaklar sayesinde her türlü rampa yapılabilir.

▶︎ Kesintisiz beton yüzey: Oluşturulan yüzey beton olduğu için üzerine daha sonra serbestçe her türlü zemin kaplaması yapılabilir, tuğla-gazbeton-alçıpan vb. bölme duvar oluşturulabilir.

▶︎ Isı ve ses izolasyonu: Oluşturulan döşeme altı hava boşluğu ısı ve ses izolasyonu sağlar.

▶︎ Radon gazı ve nem bariyeri: Doğal olarak havalandırılabildiği için toprak altında kalan kotlarda doğal havalandırma sağlanırsa radon gazını uzaklaştırır, nem ve rutubet oluşumunu engeller.

▶︎ Çevresel fayda: Geri dönüşümlü malzemeden üretilen kör kalıplar, projelere LEED sertifikası puanı kazandırır.

Tasarım Bilgi Föyü

Betonarme yükseltilmiş döşemelerin tasarım hesabı diğer betonarme yapılarda olduğu gibi kolonlar ve döşemeden oluşan basit bir yapı esas alınarak yapılır.Konfigürasyon, herhangi bir binanın kolon-kiriş-döşeme yapısı gibidir. Hareketli ve ölü (sabit) tasarım yüklerini belirlenirken yapının kullanım amacı dikkate alınır.Döşemeden kolonlara yüklerin aktarımı kubbelerin kemerleri vasıtasıyla gerçekleşir. Ancak güvenli tarafta kalmak için kubbelerin ve kemerlerin yük tasarımı hesaba katılmaz, sadece döşeme ve kolon hesabı yapılır.

Sıkça Sorulan Sorular

1ABS Kör Kalıplarının ham maddesi nedir?
Hammaddenin büyük bir kısmı geri dönüşümlü polipropilen’dir.
2Kalıplar beton altında ne kadar süre sağlam kalıyor?
Kör kalıp olarak kullanılan elemanların asıl amacı betona şekil vermektir. Asıl taşıyıcı döküm sonrası oluşan betonarme yapıdır. Döküm sonrası polipropilen kör kalıbın bir işlevi kalmaz, yapının tüm ömrü boyunca betonla tamamen kaplanmış bir şekilde ilk konulduğu yerde kalır.
3Kalıpların beton altında çürüme durumu nedir?
Kör kalıplar betonun içinde güneşe ve hava koşullarına maruz kalmayacağı için çürüme diye bir şey söz konusu değildir. Kör kalıplar yapının tüm ömrü boyunca konulduğu yerde bozulmadan kalacaktır.
4Ürünlerin raf ömrü ne kadar? Yani alıp stoklayamaz mıyım?
Tabi ki stoklanabilir, ancak uzun süre güneş ışığında bırakılmamalıdır.
5Ne kadar bir beton yüküne dayanıklı?
Önce ayakları doldurmak kaydı ile kendi üzerindeki 15 cm’lik yaş beton ağırlığına rahatlıkla dayanabilir. Daha kalın şaplar için hesap kontrolü yapılmalıdır.
6Taşıma kapasitesi nedir?
Kör kalıpların delinme ve onlarla yapılan betonarme yükseltilmiş döşemelerin kırılma testleri için lütfen bizimle irtibata geçiniz. Ancak genel olarak; 4-5 cm’lik donatılı şap ile rahatlıkla 350-500 kg’lik hareketli yükler, 10 cm’lik donatılı şap ile 1.000 kg, 15 cm ve üzeri donatılı şaplarla 1.500 kg ve üzeri hareketli yükler karşılanabilir. Örneğin; 100 cm kesit yüksekliğinde, kubbe üzeri 5 cm beton kalınlığında 55 kN/m2 hareketli yük dayanımı vardır.
7Üzerine çelik hasır serdikten sonra beton dökerken çökmez değil mi?
Hayır, çelik donatı da yükü yayacağı için, donatını üzerinde gezmek daha güvenli olacaktır.
8Ayakları kırılmaz mı?
Hayır, ancak kalıbın dört bir tarafından sıkıştırılmış olması gereklidir. Oynayan ve sıkıştırılmamış kalıp kurulurken veya döküm sırasında tehlike arz edebilir. Ancak, sistem birkaç parça bir araya getirildikten sonra dökümü gerçekleştirecek personel ve yaş beton yükünü rahatlıkla taşımaktadır.
9Ürünler nereden tedarik edilebilir?
Türkiye'nin en çok referansına sahip, en çok projeye kör kalıp sistemlerini tedarik etmiş firması ABS YAPI'dan tedarik edilebilir. 0216 518 02 55
alternatif dolgu kıyaslama

Yapılarınızı hafifletmek, inşa sürelerini ve maliyetlerinizi azalmak için bizimle iletişime geçin.


İletişim