Taksim 360, GAP İnşaat
Mart 23, 2021
Foça Askeri Personel Binası, Özbek İnşaat
Mayıs 7, 2021
Hepsini göster

Mesa Boğazönü Projesi, Mesa Mesken

Altın Çekül Uluslararası Yapı Kataloğu 2020 Ödülleri’nde Yapıda Yılın İnovatif Ürünü ödülünü alan ABS Plus kör kalıpları, Mesa Mesken tarafından İstanbul Boğazında yapımı devam eden Mesa Bosphorus projesinde nihai hafif dolgu yöntemi olarak tercih edildi.

Bu proje, şehrin yönetmeliklerle çok sıkı korunan bir bölgesinde yapılan bir restorasyon çalışması olduğu için her safhasında pek çok teknik zorluğun aşılması gerekiyordu. Örneğin, yapı çevresindeki doğal zeminin her koşulda korunması gerekliydi. Bununla birlikte, yapısal zorunluluklar ve bodrum kata yapılması planlanan otopark nedeniyle, inşaatın başında doğal zeminin büyük bir kısmının kaldırılması ve diğer inşaat işleri tamamlandıktan sonra yeniden doldurulması ve eski haline getirilmesi gerekiyordu.

Maksimum 300 cm yükseklikte, dolgu malzemesinin olabilecek en hafif ama aynı zamanda en mukavim malzeme olması gerekiyordu. Orijinal fikir bu boşluğun gaz beton blokları ile doldurulmasıydı. Ancak, 300 cm dolgu yüksekliğinde hem gaz betonun döşemeye getireceği ilave ağırlığın 2.100 kg/m2 olması, hem gaz beton blok maliyeti hem de blokların elle yerleştirilmesi gibi operasyonel zorluklar nedeniyle ABS Plus kör kalıpları tercih edildi. Tek kullanımlık kör kalıplar, beton dökümü sonrası doldurulacak hacmi içi %95 boş betonarme bir sarnıç haline getirdi. 300 cm’de ABS Plus kör kalıpları kullanılarak oluşturulan yapının toplam ağırlığı ise 600 kg/m2 oldu.

Doldurulacak alan 250 cm’den başlayarak 300 cm’ye kadar yükselen basamaklar da ihtiva ediyordu. ABS Plus kör kalıpları sayesinde sadece uygulama çok hızlı ve kolay yapılmakla kalmadı, aynı zamanda bu hacmi en yüksek yük taşıma kapasitesine sahip en hafif şekilde de doldurulmuş oldu.

Daha fazla görsel için buraya tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir